Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdziwy francuski przysmak i rarytas. Karmelizowana cebula nadaje jej wyjątkowej słodyczy, a bulion wołowy jest pełen smaku umami.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 59
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 485
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 73
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 59
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 485
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 73
Składniki
Cebule pokrój w cienkie piórka. W dużym garnku roztop masło. Dodaj olej, cebulę, sól, pieprz i cukier. Smaż wszystko do momentu skarmelizowania cebuli, na początku od czasu do czasu mieszając. W późniejszej fazie obróbki mieszać musisz często i zeskrobuj pozostałości ze ścianek garnka. Jeśli cebula zbyt szybko się przyrumienia zmniejsz ogień i dodaj kilka łyżek wody. Cały proces powinien zająć 45-55 minut.
Do garnka dodaj wino i zwiększ ogień. Mieszaj drewnianą łyżką, zeskrobując wszystkie pozostałości z dna i ścianek. Gotuj przez ok. 8-10 minut do rozpadnięcia cebuli. Wsyp mąkę i mieszaj przez minutę. Dodaj bulion, sos Worcestershire, tymianek i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.
W międzyczasie bagietki pokrój na kromki i podpiecz je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Odłóż je na bok.
Kiedy zupa jest gotowa, usuń liście laurowe. Przelej zupę do jednoporcjowych naczyń odpowiednich do zapiekania. Na wierzchu połóż po 1-2 kromki przygotowanych wcześniej bagietek. Posyp zupę równomiernie serem Gruyere, a następnie parmezanem. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 3-5 minut. Przed podaniem odstaw naczynia na kilka minut, by miski się schłodziły.